Pikkujätin haastateltavana

Lasten ja nuorten lääkäriasema Pikkujätti haastatteli minua Toisenlaiset äidit -tv-työstäni nettisivuilleen, tosi kiva juttu! Haastattelun intro löytyy myös Pikkujätin Instagramissa @pikkujatti.fi sekä Facebookissa @pikkujatti, liityhän seuraajaksi!
Voit lukea haastattelun myös tästä alta.

leea-headshots-2

Toisenlaiset äidit ja Leea Mattila
Toisenlaiset äidit -ohjelmassa psykologi Leea Mattila on mukana tukemassa vanhempia ja keskustelemassa heidän kanssaan vanhemmuudesta ja sen haasteista. Leea pitää vastaanottoa myös Pikkujätti Järvenpäässä. Työ ohjelman parissa oli hänelle ensimmäinen kerta tv-ohjelmassa.
”Pääsin itse vaikuttamaan omaan rooliini asiantuntijana. Esimerkiksi käyntien määrä vanhempien luona ja äideille laaditut tehtävät olivat asioita, joihin pääsin itse vaikuttamaan”, kertoo Leea. Lisäksi Leean käyttämää Theraplay-menetelmää sovellettiin yhden perheen esikoisen mustasukkaisuuden käsittelyssä. Theraplay on vuorovaikutuksellinen, leikkisä terapiamuoto joka pyrkii vahvistamaan lapsen ja tämän hoitajan välistä kiintymyssuhdetta, lapsen tervettä itsetuntoa ja kykyjä toimia sosiaalisissa suhteissa.
Leea kertoo, että Toisenlaiset äidit oli kokonaisuutena intensiivinen ja sykähdyttävä kokemus. Äidit ovat luonnollisesti ohjelman pääosassa, mutta myös isät ovat suuressa roolissa. Ohjelmassa ei nähdä kahta samanlaista tarinaa. ”Työryhmä ja perheet olivat ihania! Oli mukava päästä tällaisena tavallisena sosiaali- ja terveysalan työmyyränä kurkistamaan media-alan arkeen”, hän hymyilee.
Ero Leean normaaliin työhön suljettujen ovien ja salassapitovelvollisuuden takana oli suuri. Yhtäkkiä tilanteessa olikin mukana perheen lisäksi kokonainen kuvausryhmä ja kuka tahansa voi nähdä keskustelut. Piti miettiä tarkkaan, mihin suuntaan keskusteluja perheiden kanssa halutaan viedä. Ohjelmassa näytetään kuitenkin vain pieni osa keskusteluista vanhempien kanssa – tosiasiassa keskustelut saattoivat kestää useita tunteja.
Vaikka kaikki äidit olivat erilaisia, keskusteluissa nousi esille myös yhdistäviä asioita: ”Moni äiti puhui siitä, että vauva-arkeen on vaikea pyytää apua.” Leea on tyytyväinen siitä, että ohjelmassa käsitellään myös arkoja aiheita. Esimerkiksi raskaus on asia, jonka haasteista ei nykypäivänäkään puhuta avoimesti, vaan raskaana olevan kuvitellaan olevan aina hehkuva ja onnellinen. Tosiasiassa moni tuleva äiti kokee raskauden aikana myös monia ristiriitaisia tunteita. Niistä pitäisi voida puhua avoimesti.
Ohjelma näyttää konkreettisesti, että on monta hyvää tapaa olla vanhempi. ”Toisenlaisissa äideissä nähdään esimerkiksi yksinhuoltajuuden valinnut äiti, joka pohtii paljon valintaansa. Lisäksi teini-ikäiset nuoret kokevat vanhemmuuden. Toivon, että ohjelmassa syksyn aikana käsiteltävät teemat herättävät avointa keskustelua ja luovat entistä suvaitsevaisempaa ilmapiiriä vanhemmuuden ympärille”, Leea painottaa.
Leea kirjoittaa syksyn aikana myös kolumneja Vauva.fi-sivustolle. Kolumnit jäävät elämään, vaikka ohjelma aikanaan päättyy. Hän toivoo, että mahdollisimman moni löytäisi kolumnit ja ne avaisivat ihmisten silmiä ymmärtämään erilaisia tapoja olla vanhempi.
Leealle voi varata ajan Pikkujätin neuvonta- ja ajanvarausnumerosta 0600 550 501 tai internetajanvarauksen kautta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *