Kirja-arvostelu: Respektiä – seksikirja teinipojille (ja -tytöille!)

Kun Gummeruksen kevään kirjojen esittelytilaisuudessa ihana symppis, lämpimän huumorintajuinen kirjailija Juha Hurme kertoi suomentamastaan Respektiä-teoksesta, olin myyty. Vau, miten tärkeä opus! Ei lainkaan pelkkää seksivalistusta, vaan sen ohella runsaasti olennaisten tunneasioiden, identiteetin, omaan ja toisen näkökulman huomiointiin – mentalisoimiseen – ohjaamista.
Takakannessa on painettuna Juhan sanat: ”Sanotaan, etteivät pojat lue kirjoja. Se riippuu kirjasta. Tätä kirjaa he ryntäävät lukemaan. Se on hyvä, sillä Respektiä tekee heistä viisaampia ja vahvempia.” 
Ruotsalaisen Inti Chavez Perezin kirja on tosiaan suunnattu teinipojille, mutta mielestäni kyllä tytötkin kiinnostuvat siitä varmasti yhtälailla!

Teksti tuntuu alkuun vähän hätkähdyttävän suorasukaiselle. Esimerkiksi sanat kulli ja pillu – mutta tämän onkin tarkoitus tavoittaa nimenomaan teinit, eikä sitä tehdä kukkahattutätien vieraannuttavilla termeillä. Seksiaihetta normalisoidaan luontevasti. Tämä on helppolukuinen ja valtavan monipuolinen ja laaja. Voisin kuvitella, että tästä ”käsikirjasta” saa joka nuori vastauksia huoliinsa ja ihmetyksiinsä seksuaalisuuteen liittyen. Olisinpa itse saanut lukea tämän nuorena!
Kaiken takana oleva ohittamaton sanoma on kunnioitus ja kohteliaisuus, ja sitä käsitellään eri tavoin – fiksusti, saarnaamatta.

Kirjassa puhutaan mm. ulkonäöstä ja paineista, yhteiskunnallisista ihanteista ja miehisyyden myyteistä, sekä tyttöjen että poikien anatomiasta, itsetunnosta, himoista, nautinnosta, itsetyydytyksestä ja pornosta. Heteroudesta ja homoudesta, biseksuaalisuudesta, kaapista tulemisesta. Toisten odotuksista, erilaisuuden peloista. Seksistä tyttöjen kanssa ja seksistä poikien kanssa. Eka kerrasta, rajojen asettamisesta, kyllä- ja ei-signaaleista. Monenlaisista tunteista. Turvaseksistä ja raskaudesta.
Tärkeitä kappaleita on kirjoitettu myös rakastumisesta, flirttailusta, some-tuttavuuksista, seksiviestittelystä, seurustelusta ja ujoudesta. Tilaa ovat saaneet lisäksi puhuminen, riitelytaidot ja tunteiden ilmaisu. Eroamisestakin on oma osionsa, jossa on hyviä ohjeita sekä jätetylle että jättäjälle.
Tosi hellyyttäviä ovat vaikkapa vinkit pussailuun. Suuteluun eteneminen on pilkottu askeliin, joista ensimmäinen on tämä: ”Sano jotain kilttiä toisesta. Siitä hän ymmärtää, että pidät hänestä”.  No just näinhän se on!

Sain kirjan arvostelukappaleeksi Gummerukselta. Ja kyllä, annan sen ehdottomasti omien teinieni luettavaksi.
ps. Inti Chavez Perez on Helsingissä 6.2.2019 käymässä keskustakirjasto Oodissa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *