Vieraskynässä Hanna Lehtonen: Äiti, lupaa nämä 5 asiaa itsellesi vuonna 2017

Uusi vuosi on perinteisesti lupausten ja uuden alun aikaa. Kun muistelen kirjassani ”Väsynyt äiti – apua uupumukseen ja unettomuuteen” kerrottuja pahimpia väsymyksen vuosia, niin näin jälkikäteen ajattelen, että voi kun olisin itse tehnyt seuraavat lupaukset itselleni jo aikaisemmin.
Tässä siis 5 vinkkiä ruuhkavuosissa vaeltavien vanhempien vuoden 2017 lupauslistalle.
Hanna Lehtonen on kirjoittanut kirjan Väsynyt äiti sekä perustanut tukeavanhemmille.fi-sivuston. Kuva: Tuija Hyttinen
  1. Muista myös sinut. Ruuhkavuodet ovat nimensä veroiset ja aika sekä huomio pyörivät vahvasti lasten ympärillä. Älä silti unohda itseäsi aivan kokonaan! Oma aika ja rauha ovat äärimmäisen tärkeitä ja antavat voimia arjen pyörittämiseen. Älä siis aina tingi omasta iltalenkistäsi tai ystävien tapaamisesta! Myös äidillä ja isällä tulee olla omaa aikaa, jotta perheen arkea jaksaa pyörittää. Lupaa siis muistaa sinut ensi vuonna hieman paremmin. Voisiko uusi harrastus auttaa asiaan?
  2. Panosta yöuniin.
Hyvät unet eivät aina (todellakaan) ole mikään itsestäänselvyys ja suosittelenkin turvautumaan ammattiapuun uniongelmien kanssa. Uneen ja vireystilaan voi kutenkin myös itse vaikuttaa. Jos täytyy valita yksi vinkki, niin se on seuraava: vältä alkoholia sekä iltaisin puhelimen näppäilyä ja mene ajoissa nukkumaan (myös viikonloppuisin)! Siinä tuli jo kolme, mutta noilla pärjää jo hyvin!
  1. Vähemmän on enemmän.
Tässä ajassamme hektisyys ja kiire ovat monelle arkipäivää. Tuntuukin, että useilla on elämässään niin monta rautaa tulessa, että vierestä katsojalla jo ihan sormia polttelee! Mieti siis missä olet mukana ja paljonko se vie aikaasi. Voisitko ehkä luopua jostain, jotta arkesi olisi rauhallisempi? Onko pakko olla mukana niin monessa? Ajattelen tässäkin asiassa, että vähemmän on enemmän. Keskity ensi vuonna enemmän sinulle ja perheellesi tärkeisiin asioihin ja jätä muiden toiveet vähemmälle.
  1. Sinä riität.
Itselleni oma riittämättömyyden tunteeni on ollut ruuhkavuosissa yksi vaikeimmista asioista käsitellä. Äiti, vaimo, siivooja, autonkuljettaja, ystävä, tytär, tarjoilija, työntekijä ja vastuunkantaja – rooleja on meillä kaikilla useita! Muistuta ensi vuonna itseäsi, että sinun ei tarvitse venyä joka paikkaan 100 prosenttisesti. Sinä riität. Olet täydellinen ja riität elämälle juuri sellaisena kuin olet.
  1. Pyydä apua.
Monella meillä on varsin korkea kynnys pyytää apua ihan normaaliin lapsiperhearkeen. Mielestäni ajattelemme liian usein, että ”minun täytyy nyt vain jaksaa”. Mutta miksi näin on? Miksi emme voisi pyytää apua, jos sellaista oikeasti tarvitsemme? Jos arki pienten lasten kanssa väsyttää ja tuntuu, ettei oikeasti enää jaksa, niin pyydä apua! Apua ja tukea voi löytää ammattilaisten tarjoamista, ilmaisista palveluista tai sitten läheisiltä, ystäviltä tai naapureilta. Lupaa siis itsellesi, että pyydät apua entistä enemmän. Kukaan ei tiedä mitä koet ja tunnet sisälläsi sekä miten väsynyt todellisuudessa olet, jos et puhu siitä ja pyydä apua.

 

Hanna Lehtonen
Kirjoittaja on Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, äiti ja Väsynyt äiti – apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *