Minun Suomeni 6.12.2017

Hyvää 100. itsenäisyyspäivää Suomi ja onnea meille, sen asukkaille!
Itsenäisyyspäivä saa ajattelemaan historiaamme. Onneksi elämme tänä päivänä rauhan – toivottavasti pysyvän – rauhan aikaa. Oman maan puolustamiselle ei ole välitöntä tarvetta. Tänä päivänä voisimme jo keskittyä täällä laajempaan katsantokantaan, solidaarisuuteen ja hyvinvoinnin jakamiseen vähempiosaisille.

Minun Suomeni on ennenkaikkea kansainvälinen, suvaitsevainen ja oikeudenmukainen. Moni asia on meillä hyvin, mutta toinen toisistamme huolehtimisen ja välittämisen asennetta toivoisin lisää. Raskaana olevista, vauvoista, lapsiperheistä, koululaisista, nuorista, vanhemmista, sairastavista, yksinäisistä aikuisista, vanhuksista ja kaikista vähemmistöistä pitäisi pitää tiiviimmin huolta. Paperittomista ja heidän hoidostaan on viime aikoina keskusteltu. Itse en voi ymmärtää, kuinka yksikään ihminen voi olla laiton – miten siitä voidaan edes kiistellä.
Historiassamme on sodittu. Miehet ovat olleet rintamalla ja naiset kotona hoitamassa lapsikatrasta. Äideillä ei ole kaiken huolen keskellä ollut voimavaroja virittyä jokaisen lapsen tarpeisiin yksilöllisesti. Tukiverkot ovat olleet vähissä; maamme on harvaan asuttu. On patisteltu lapsia itsenäistymään mahdollisimman varhain. Negatiivisten tunteiden vastaanottaminen on ollut niukkaa ja viesti lapsille on ollut vahva: Älä kitise turhasta. Tätä taakkaa kannamme edelleen kulttuurissamme, jossa välttelevät kiintymyssuhteet ovat kenties yleisempiä kuin missään muualla maailmassa. Kiintymyssuhdemallit periytyvät sosiaalisesti sukupolvelta toiselle. Sitä on tutkinut esimerkiksi suomalainen professori Airi Hautamäki. Toisiin turvautumisen vaikeudet näkyvät maassamme suomalaisten kansantautina, depressiona.

Mielestäni kaikkein tärkeintä elämässä on ihmisten yhteys toisiin ihmisiin ja sitä meidän pitäisi kaikin voimin pyrkiä edistämään ihonväristä, uskonnosta tai kansallisuudesta riippumatta. Väitän, että yksinäisyyden ja syrjäytymisen ponteva ehkäiseminen ja sitä kautta turvallisuuden lisääntyminen yhteiskunnassamme johtaisi yleisen hyvinvoinnin lisääntymiseen. Näitä asioita toivon Suomeltani jatkossa.
Toiveiden vastapainoksi osallistun psykoterapeutti Maaret Kallion Instagramissa julistamaan kiitollisuushaasteeseen. Olen valtavan kiitollinen tästä ihanasta ja rakkaasta kotimaasta, jonka historia, luonto ja asukkaat tuntuvat itselleni aivan korvaamattoman tärkeiltä! Kiitos Suomi turvallisuudesta, vapaudesta, vaihtoehdoista, puhtaudesta, metsistä, järvistä ja sisusta!
Ihanaa itsenäisyyspäivää, rakkaat kanssakulkijat!

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *