Kyseenalaisia yleistyksiä ihmisistä ja parisuhteista (Janita Virtanen: Stereotypia-ansa)

Turkulainen freelance-toimittaja ja Bazar-kustantamon kirjailija Janita Virtanen kirjoitti aivan ahmittavan mielenkiintoisen tietokirjan nimeltä Stereotypia-ansa. Sen ideana on pyrkiä murtamaan erilaisia naisiin, miehiin tai parisuhteeseen liittyviä stereotypioita. Kirja julkaistiin helmikuun -20 alussa ja se löytyy myös e- ja äänikirjana. 

Teos pitää sisällään kokonaisuudessaan 17 stereotypiaa, joista jokaiseen on haastateltu vähintään kolmea asiantuntijaa. 

Janita haastatteli minua kirjansa ”Naiset valitsevat isänsä kaltaisen kumppanin” -stereotypiaan liittyen. Kiitos! Oli ilo olla rippusen verran mukana tässä projektissa. Käsittelin vastaustani etenkin klassisen kiintymyssuhdeteorian valossa. Parituessamme tutulta tuntuva vuorovaikutus vetää herkästi puoleensa, oli se sitten turvallista tai ns. turvatonta. Puolison valinnan juuret ovat siis osittain syvällä ihmisen varhaisissa vuosissa. Laajojen tutkimusten (esim. Van Ijzendoorn, 1995) mukaan yhden ikävuoden loppuun mennessä muodostuva kiintymyssuhdemalli säilyy jopa 80% samanlaatuisena aikuisuudessa.

Janita Virtasen kirja käsittelee stereotypioita kaikista mahdollisista näkökulmista: Mitä kaikkea stereotypioiden takaa löytyy? Mistä ne ovat lähtöisin? Miltä osin ja missä määrin ne pitävät paikkaansa, vai pitävätkö? Miksi jotkut henkilöt ja parisuhteet vastaavat stereotypioita, kun taas jotkut eivät? Millainen lapsuus ja perhetausta tai millaiset elämänkokemukset vahvistavat näitä stereotypioita? Onko stereotyyppisestä käytöksestä mahdollista oppia pois? Saako stereotyyppistä suhdetta muutettua?

Kirjasta uutisoi sen ilmestyttyä mm. Yle sekä Ilta-Sanomat.

Tässä teoksessa on äänessä todella monipuolinen kaarti asiantuntijoita ja lukuisia tuttuja nimiä. Kirjailija on tehnyt ison työn kootessaan kaiken tiedon yksiin kansiin.

Toivotan kirjalle paljon onnea ja lukijoita!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *