Kouluikäisten lasten Theraplay-vuorovaikutushoitojen asema ja saatavuus Suomessa

Kirjoitin tämän tekstin alunperin Theraplay-yhdistyksen blogiin, mutta julkaistakoon se nyt myös tässä omassa kanavassani. Kuvituksena on otoksia Suomen Theraplay-yhdistyksen 20-vuotisjuhlaseminaarista 21.11.2019!

Theraplayn ”isä” Suomessa on THL:n lastenpsykiatri Jukka Mäkelä: tärkeä esikuvani, mentorini, ystäväni.

Theraplay on käytännönläheinen terapeuttinen menetelmä lasten ja perheiden auttamiseksi. Theraplay tarjoaa väylän yhteyden rakentumiselle sekä suhteen ja vuorovaikutuksen vahvistumiselle. Se on hauskaa, aktiivista ja läheisyyttä lisäävää. Aivan turhaan se kuitenkin mielletään usein vain pikkulapsille sopivaksi hoidoksi. Kulttuurimme korostaa pärjäämistä, ja jollain tapaa isompien kohdalla hoiva ja hauskanpito kuvitellaan – vääristyneesti – uhkana itsenäistymiselle.

Theraplay pohjautuu siihen, että sen elementit ilmenevät hyvässä ja turvallisessa lapsi-vanhempisuhteessa. Ihminen kaipaa iästä riippumatta hyväksyntää ja tunneyhteyttä, ja Theraplaylla kosketamme tätä tarvetta kokemuksellisesti. Jotta suhde voi syventyä, täytyvät lapsen tunnetarpeet tulla kohdatuiksi. 

Theraplay tuo perheille toivoa ja iloa, se auttaa vanhempaa tuntemaan omaa lastaan ja antaa uusia, myönteisiä keinoja puuttua hankalaan käyttäytymiseen. Theraplay osoittaa lapselle hänen olevan erityinen vanhemmalleen, ja tukee lasta tunteiden ja käyttäytymisen säätelyssä. 

Juhlatunnelmissa TYKS:n Finnbrain-tutkimusryhmän psykologian apulaisprofessori, dosentti Riikka Korjan ja psykiatrian professori Hasse Karlssonin kanssa.
Psykologian tohtori, psykoterapeutti Saara Salo on niinikään esikuvani, mentorini ja ystäväni monen vuoden takaa.

Theraplay-hoidossa ei ole ikärajoja. Jokainen lapsi ikään katsomatta tarvitsee tunnetta yhteydestä. Moni vanhempi yllättyykin Theraplayssa siitä, kuinka paljon lapsi alkaa nauttia hoivasta ja hyväksyy yhteisen hassuttelun. Theraplay kohtaa aina lapsen emotionaalisen iän, eikä tuijota pelkää kronologista ikää – vaikka tottakai ikä otetaan huomioon aktiviteettien valinnassa. Ketään ei nolata eikä nöyryytetä. 

Kouluikäisiä hoidetaan Theraplay-menetelmällä ympäri maata aina Lappia myöden perheneuvoloissa, lastenpsykiatriassa, lastensuojelun yksiköissä, sijais- ja adoptioperhetoiminnassa (mm. SOS-lapsikylissä) sekä yksityisvastaanotoilla. Maksusitoumuksia ovat tarjonneet esimerkiksi kunnallinen sektori, vakuutusyhtiöt sekä sairaanhoitopiirit. 

Ryhmä-Theraplayta käytetään monissa kouluissa lasten kehitystä ja tunne-elämää tukemaan. 

Psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio oli mukana seminaarissamme – mikä ilo!

Theraplaylla on Suomessa erittäin pitkät perinteet ja riemuitsemme sen myötä jo 20-vuotisesta aktiivisesta yhdistyksestämme. Theraplayn asema meillä on vakiintunut upeasti: valmistuneita practitionereja on reilut parisensataa ja koulutusvaiheessa meitä on toinen mokoma. Peruskurssi järjestetään vuosittain ja toisinaan tämän lisäksi myös paikallisia ostopalvelukursseja. Yhdistys on sitoutunut vaalimaan Theraplayn oikeaoppisuutta ja tuntemusta maassamme. 

Psykologi, Theraplay-terapeutti Krista Kivikangas on kollegani, ystäväni – ja melkein naapurini.

Iloitsemme siis sankoin joukoin tästä inhimillisestä tavasta hoitaa lapsi-vanhempi-suhdetta, joka on oikeastaan paljon enemmän kuin menetelmä: se on meille therapleikkaajille kokonainen tapa ajatella ja kohdata kanssaihmisiä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *