Kirja-arvio & arvonta (Antti Rönkä: Jalat ilmassa)

Haluan esitellä teille viisaan, rohkean, sympaattisen ja herkän esikoiskirjailijan Antti Röngän (23v), sekä hänen koskettavan kauniin romaaninsa Jalat ilmassa!
Kirja on autofiktiivinen, mikä tarkoittaa, että se pohjautuu Antin omiin kokemuksiin. Jalat ilmassa on äärettömän riipaiseva kasvutarina koulukiusaamisen aiheuttamien traumojen ja aikuistumisen teemoista.

Luin kirjan yhdessä viikonlopussa ja ihan sydän karrella koko ajan. Herkistyin ja minussa heräsi mielettömästi tunteita. Koin ahdistusta, surua, kiukkua, myötätuntoa, hellyyttä, jännitystä, ärsytystä, helpotusta, tuskaa ja iloa. Miten upeasti kuvattuja tunnelmia ja mielen sisältöjä sekä mielen toimintaa. En ole pitkään aikaan ole lukenut mitään näin rohkean rehellistä. Vaikutuin suuresti!
Teoksessa on roimasti psykologisesti kiinnostavia teemoja, kuten esimerkiksi vaikenemisen ja puhumisen merkitys, itsetunto ja ulkonäköpaineet sekä päähenkilö Aaron psyykkiset suojautumis- ja selviytymismekanismit. Koulukiusaamisen kokemus tulee iholle ja lukijalle välittyy sydäntäsärkevästi sen seuraukset: itsetarkkailu, itsesyytökset, massiivinen häpeä ja traumatakaumat. Itseluottamuksen mureneminen. Ahdistus, masennus.
Silti kyseessä ei ole kostona kirjoitettu tai anteeksipyyntöjä kaipaava vuodatus. Kirjoittaminenhan on ihan loistavan terapeuttinen tapa käsitellä omia kokemuksia, ja sitä Antti on tässä varmasti luovasti hyödyntänyt.

Jalat ilmassa-romaanin tapahtumat sijoittuvat mm. Lahteen ja Jyväskylään, ja olen itse asunut kummassakin kaupungissa. Tämä teki – väitän – minun lukukokemuksestani vieläkin intensiivisemmän.
Kannattaa kuunnella Yle Puheen Kysy mitä vaan-ohjelma, jossa Antti kävi haastateltavana. Lisäksi linkkaan teille HS-henkilöjutun hänestä, joka on luettavissa TÄÄLLÄ sekä romaanin HS-arvion, TÄÄLLÄ.
Hesarin kirja-arviossa sanotaan näin: ”Hätkähdyttävän suorasukaisesti sanaileva Jalat ilmassa toteuttaa uljaasti sitä ainoaa tehtävää, joka kirjallisuudella voi olla: saa näkemään maailman toisen ihmisen silmin.” Ja nimenomaan tämä kykyhän (mentalisaatio) se juuri onkin vuorovaikutuksen ytimessä – aihe, josta yhdessä lastenpsykiatri Janna Rantalan kanssa kirjoitimme tänä vuonna julkaistun tietokirjamme Mitä ihmettä? Opi ymmärtämään lapsesi mieltä.

Tutustuin ihkuun Anttiin Gummeruksen juhlissa v. 2018 (blogipostaus TÄÄLLÄ) ja siitä asti aloin odottaa, että saisin lukea tämän hänen kirjansa.
Kehotan lämpimästi: lue Sinäkin! Olen vakuuttunut, että moni voi samaistua tarinaan ja eri tilanteisiin, joita päähenkilö kohtaa. Etenkin tietysti koulukiusaamista kokeneet tai todistaneet. Tulen käyttämään tätä kirjaa psykologina ja psykoterapeuttikoulutettavana omassa asiakastyössäni kirjallisuusterapeuttisena ja vertaistuellisena työkaluna ja uskon monen kollegani tuumivan samoin.

Sain kirjan arvostelukappaleena Gummerukselta. He lähettivät minulle myös toisen kirjan annettavaksi lukijoilleni, iloiset kiitokset!
Avaankin nyt @psykologileeamattila Facebookiini arvonnan tästä huikeasta esikoisromaanista. Jätä sinne tähän postaukseen kommentti ja kerro 2.9.19 mennessä, miksi haluaisit Jalat ilmassa-kirjan omaksesi. Toivotan arpaonnea tasapuolisesti <3

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *