Harmit, karkotu!

Paitsi Harry Potter, niin myös jokainen maailman ihminen tietää sen. Elämä ei ole yhtä tanssia, vaan toisinaan sitä kohtaa Ankeuttajia; harmaita päiviä ja erilaisia murheita. Kannattaa etsiä ja löytää itselleen sopivat jutut, joilla onnistuu taikomaan hyvää oloa. Listasin teille omat TOP 5 keinoni:
1. Ystävät
Se tunne, kun voit tukeutua turvalliseen, pitkäaikaiseen ystävääsi ja hän kuuntelee, kannattelee ja luo toivoa. Kun voit luottaa, että tapahtuipa elämässäsi mitä vain, sinulla on ikuinen rinnalla kulkija. Ihan parasta. <3
Friendships for life
2. Liikunta ja TRE
Stressi ja harmit varastoivat energian kehoon. Liikunnan myönteisistä vaikutuksista mielenterveyteen on alkanut kertyä valtavasti tutkimustietoa ja liikuntaa kannattaa käyttää aktiivisena osana elämää etenkin juuri harmaina päivinä. Itse juoksen ja heilutan kahvakuulaa.
When nothing goes right, go Run!
Voimakkaan ahdistuksen vallassa tunteen purkaminen kehon kautta saa mielen tyyntymään helpommin. Järkyttävän kokemuksen jälkeinen vapina ja tärinä kehossa pyrkii vapauttamaan ahdingossa syntyneen energian pakkautumisen, ahdistuksen ja lihasjännityksen. Se on siten hoitavaa ja terapeuttista. Trauma Releasing Excercises (TRE) perustuu tähän ajatukseen vapinan hoitavasta voimasta. Siinä tehdään erilaisia fyysisiä harjoitteita, joilla vapinaa tuotetaan tarkoituksellisesti. Kannattaa kokeilla, on helppo, nopea ja toimiva! Ei yhtään pöhköä. Maksullinen TRE-mobiilisovelluskin on muuten olemassa, mutta sitä en ole (vielä) kokeillut.
Tässä lyhyt johdatus aiheeseen:

3. Musiikki

Tykkään kuunnella musiikkia erityisesti autoillessani, juostessani ja siivotessani. Itse valittu musiikki voimaannuttaa. Tässä yksi omista lemppareistani, kun kaipaan tsemppiä:

4. Psykoterapia
Minä käyn psykodynaamisessa psykoterapiassa. Vaikka olen itsekin mielenterveysalan ammattilainen, tai juurikin oikeastaan siitä syystä.
Ystävien antama tuki ei korvaa viikottaista terapiaani.  Se on ikään kuin hengähdystauko keskittyä oman mielen ymmärtämiseen ja itsen eri puolien tutkimiseen. Haluan aktiivisesti kasvaa ja kehittyä ihmisenä.
Psykoterapiasta syntyy toki kustannuksia, mutta mikä nyt on tärkeämpää kuin terveys ja mielenterveys? Olen todennut, että terapiani on kaiken rahanmenon ja ajan antamisen arvoista. Nipistän vaateostoksista ja ajelen aika ropposella autolla. Priorisointia!
Take care of your heart and soul
5. Positiiviset ajatukset. Tässä muutamia voimalauseitani:

Oma tai läheisen sairastuminen, ihmissuhdeongelmat, työkuorma tai vaikkapa taloudellinen ahdinko. Vaikeat ajat voivat kurjuudestaan huolimatta vauhdittaa ihmisen psyykkistä kasvua. Haasteissa ihminen voi oppia uutta itsestään. Omat arvot kirkastuvat. Huomaa selvemmin sen, mikä elämässä on tärkeää. Tulee kiitolliseksi pienistä hyvistä asioista!
Mikä ovat Sinun keinosi selvitä, kun ylikuormitut?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *