Lapsimessuilla: Vuorovaikutuksen merkitys lapsen kehitykseen

Kävitkö Lapsimessuilla? Olipas siellä aika hulinat!
Esityksen alkua odotellessa
Pyörähdin messuilla luennoimassa.
Puhuin siitä, kuinka vuorovaikutus luo kiintymystyylin; mallin yhdessä olemisesta, jonka perustalle myöhemmät ihmissuhteet rakentuvat. Kiintymyssuhde ei tarkoita samaa kuin rakkaussuhde, vaan se on lapsen strategia saada hoivaaja lähelleen stressitilanteessa. Turvallisessa suhteessa lapsi kokee aikuisen ennustettavana, johdonmukaisena ja kaikenlaisia tunteita sallivana. Turvallinen kiintymyssuhde puskuroi mielenterveyttä monin tavoin. Turvallisen statuksen saavuttaminen ei kuitenkaan perustu vuorovaikutuksen täydellisyyteen, vaan yhteyden aktiiviseen korjaamiseen.
Kerroin myös siitä, mihin kaikkeen vuorovaikutus vaikuttaa lapsessa – tunne-elämästä sosiaaliseen ja kognitiiviseen kehitykseen ja jopa aivojen toimintaan ja rakenteeseen. Hyvässä vuorovaikutuksessa näkyy paljon myönteisyyttä: iloa ja hyvänäpitämistä, läsnäoloa ja myötäelämistä, sekä riittäviä rajoja ja suojelua. Hyvässä vuorovaikutuksessa näkyy itsenäisyyden ja läheisyyden vuorottelua. Kannattaa kuitenkin olla syyllistymättä tästä litaniasta ja muistaa, että kyllin hyvä riittää <3.
Jutustelin lisäksi oman kasvuhistorian merkityksestä vanhemmuudelle. Puhuin toivosta, joka syntyy, kun tutkii ja ymmärtää omia kokemuksiaan. Tietoinen pohdinta ajatuksista ja tunteista on paras lääke katkaista sukupolvelta toiselle välittyvä sosiaalinen perintö silloin, kun se tarkoittaa vuorovaikutuksen puutteita. You can do it!
Neuvola-lavalle päin
Luennon alkaessa yleisöä alkoi kerääntyä ihan mukavasti paikalle.
Flow!
Rakkautta ja Mamarkiaa -blogin Mari tuli luennon jälkeen juttelemaan. Hän kertoi pitäneensä esitystä erityisenä ja koskettavana. Mari julkaisi myöhemmin vielä Instassa selfiemme ja tunnelmiaan: ”Niin liikuttavan tärkeä luento varhaisen vuorovaikutuksen merkityksestä lapsen kehitykseen. Messujen paras anti tänään. Kiitos @leea.m !”
Suloisin palaute taisi kuitenkin olla seuraavana päivänä saatu viesti yleisössä olleelta äidiltä: ”Neiti 3 veen iltamietteet sun kohtaamisesta: Se puhui hyvin ja sillä oli kauniit vaatteet. Ja korkokengät.”
Sydämeni sulaa!
Strike a pose!

Kiitos kohtaamisista yleisölle ja kiitos yhteistyöstä Lapsimessuille!

SaveSave

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *