Toisenlaiset teiniäidit: Tanja

Toisenlaisten äitien 2. kauden Tanja on vastuuntuntoinen ja ahkera äiti, jonka pirteys, myönteinen ja positiivinen elämänasenne paistaa kilometrien päähän. Jakso oli mielestäni kovin elämänmakuinen ja moni saa tästä varmasti vertaistukea. Oi ihana Tanja!

Raskausaikana mieliala vaihtelee ja erilaisten ristiriitaisten tunteiden kokeminen on normaalia. Elämä on muuttumassa ja vanhemmalla saattaa herätä pelkoja ja huolia – sitä tulee yhtäkkiä kovin tarvitsevaksi ja haavoittuvaiseksi. Mieleen aktivoituu usein myös monenlaiset aiemmat kokemukset siitä, mitä on olla läheisessä suhteessa. 

Eroaminen yllättäen raskausaikana tuo valtavasti lisäpaineita. Mielessä on silloin uusi, syttyvä suhde vauvaan, ja toisaalta suru ja irtipäästäminen kumppanista.

Omien tunteiden käsittelylle on hyvä varata aikaa. Raskauden yhdeksän kuukauden keston puitteissa moni onneksi ehtiikin setvimään ajatuksiaan ja sopeutumaan vauvan tuloon. Ero sen sijaan voi vaivata ajatuksissa pitkäänkin ja saattaa muodostaa masennusriskin. Siispä: jos tunnemyrsky ei hellitä, niin on hyvä ottaa asia puheeksi esimerkiksi neuvolapsykologin kanssa, jolla on asiantuntemusta. Puhuminen ja tiedon saaminen auttaa!

Veikkaan, että moni samaistui Tanjan jaksossa myös siihen, että on kova kantamaan vastuuta. Jos äiti kontrolloi kaikkia lankoja hyvin tiukasti pelkästään omissa käsissään, niin tästä seuraa kyllä uupumisriski. Avun pyytäminen ja hakeminen arkeen on suotavaa, koska vanhemmuus ei ole yksilölaji –  siihen tarvitaan yhteisöä ja ryhmää ympärille kannattelemaan. 

Pelko siitä, ettei rakastakaan tulevaa vauvaa, tai siitä riittääkö rakkaus useammalle lapselle on usein turha, mutta ymmärrettävä ja se tulisi kuulla. On hyvä uskaltaa ja saada ajatella ja tuntea ihan kaikkia eri tunteita. 

Tavallisissa olosuhteissa rakkaus kyllä kasvaa vauvan myötä – ei välttämättä aina heti ensi parkaisusta, mutta sitten kun vauvaan tutustuu rauhassa ja hoitaa häntä, niin yleensä kiintymys herää siitä. Ja jos tunteita ei syttyisikään, niin sellaiseenkin tilanteeseen on ammattiapua saatavilla.

Jos et ehtinyt television ääreen viime torstaina, niin klikkaile katsomaan Tanjan jakso Ruutu.fi:n TÄNNE. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *