Toisenlaiset teiniäidit: Henna

Hennan Toisenlaiset teiniäidit-jaksossa tavattiin 18-vuotias nuori nainen, joka on ehtinyt kokenut rankkoja tilanteita. Hennan taustalla on lastensuojelulaitokseen sijoittaminen, sieltä hatkaamista sekä rajua päihteidenkäyttöä.
Jaksossa Henna polttaa tupakkaa raskaana ja kertoo maksuhäiriömerkinnästään ja impulssikontrollin haasteistaan. Pitääkö hänen äitiytensä siis tuomita jo ennalta epäonnistumaan?
Ei.
Kyky käsitellä itselle tapahtuneita vaikeita asioita on psyykkisen hyvinvoinnin kannalta ratkaisevampaa, kuin tapahtumat sinänsä. Raskausaika on erittäin hedelmällistä aikaa työstää elettyä elämää ja pohtia, millainen vanhempi haluaa olla. Se on aikaa luoda suhdetta syntyvään vauvaan ja sopeutua tulevaan elämänmuutokseen. Jos taustalla on isoja pettymyksiä ja vaikeita elämänkokemuksia, on uuden roolin omaksumisessa erityisen tarpeen saada ympäristöltä tukea.
Ympäristön tuen tärkeyden vuoksi muistutan katsojia jakson alussa, että kaikilla ei todellakaan ole niin hyvät lähtökohdat tai kotiolot takana, että aikuistuminen sujuisi ihan kivuttomasti. Menneisyyden harmit aiheuttavat silloin varmasti ylimääräistä kamppailua, ja tätä toisten ihmisten tulisi ymmärtää ja tukea, eikä väheksyä tai halveksua.
Siksi pyysin myös Facebookissa ennen jakson ensiesitystä, että soisitte Hennalle ymmärrystä vihapuheen sijaan. Sami ja vauvagramin tili jakoivat kirjoitukseni myös Instassa:

Henna jäi äitien yhteistapaamiselta mieleeni juurikin taustansa osalta. Hän vaikutti olevan kuitenkin iloinen raskaudestaan ja asteli vahvasti äidiksi kasvamisen polulla. Matkustin junalla Lapinlahdelle Hennan ja Remon luo, ja sieltä Iisalmeen yöpymään. Odotin saada kuulla Hennan ajatuksia ja tunnelmia kahdenkeskisesti (no, kuvausryhmä on tietysti aina mukana, ja lopputulos näytetään julkisesti, mutta saanette kiinni mitä tarkoitan). 😉
Jututin Hennaa hänen nuoruudestaan, ajankohtaisista huolistaan, synnytyksenjälkeisen masennuksen pelostaan sekä hänen ajatuksistaan äitiyteen liittyen.
Haastattelin myös Remoa sekä Hennaa ja Remoa yhdessä, mutta nämä kohtaukset eivät valmiiseen jaksoon saakka päätyneet. Valmista jaksoa katsoessani harmittelen usein, että katsojat näkevät pitkistä keskusteluistamme vain pätkän sieltä, toisen täältä. Paljon upeita hetkiä jää väistämättä katsojalta piiloon. Kannattaa myös pitää mielessä, että keskusteluita on leikattu todella paljon. Joskus esimerkiksi huomaan, että äidin lauseeseen leikattu vastaukseni on eri yhteydestä kuin missä olen sen alunperin sanonut. Näytetty juttuhetki on tiivistys. Itse olen ehtinyt muodostaa kattavan kuvan tilanteesta, mutta katsoja saattaa nähdä vain yhden lauseen verran kohtausta, jonka perusteella kerron käynnin jälkeisessä asiantuntijahaastattelussa jotain. Siksi ymmärrän, että katsoja saattaa olla kanssani eri mieltä.
Henna oli mielestäni avoin ja käsitteli tunteitaan. Hän kykeni mentalisoimaan eli eläytymään vauvan yksilölliseen näkökulmaan, minkä tiedetään olevan vuorovaikutuksessa tärkeää, sillä se herkistää vauvan tarpeiden huomaamiselle.

Vauvan syntymän jälkeen otin Hennaan yhteyttä Skypen kautta. Heillähän kuulosti sujuvan oikein kivasti vauvan kanssa. Hennalla on tukea ympärillään ja hän on sitoutunut äitiyteensä.
Lastensuojelua pidetään usein pelottavana peikkona, joka huostaanottaa lapsen ties millä syillä. Tosiasiassa lastensuojelu on tuen tarjoamista perheille ihan viimeiseen saakka. Vasta kun kaikki avohuollon tukitoimet on käytetty, voivat kriteerit sijoittamiselle täyttyä (poislukien kiireellinen sijoitus vakavassa akuutissa vaarassa). Kerron tämän kokemuksen rintaäänellä oltuani monta vuotta lastensuojelussa töissä. Nykyisin työnohjaan useissa lastensuojeluyksiköissä ympäri maan ja väitän, että moni perhe saa erittäin hyvät eväät jatkoon vaikkapa ensikodista tai perhetyön käynneistä.

Jakson jälkeisessä Facebook-päivystyksessäni olin ihan valtavan otettu Hennalle osoitetusta tuesta. Vai mitä sanotte esimerkiksi näistä kauniista, ymmärtävistä kommenteista?:
”On kuitenkin täysin eri tilanne yrittää päästä tupakasta eroon silloin kun on vakaa elämäntilanne, suunniteltu vauva ja mieli kunnossa. Suurin osa ihmisistä tekee parhaansa ja toivoisi, että ihmiset osaisivat asettua toisten saappaisiin.”
”Toivon todella, että ihmiset osaisivat asettua jonkun toisen asemaan. Se joka on synnitön, heittäkööt ensimmäisen kiven. Kaikilla meillä on omat taakkamme kannettavana.”

Hennan jakso katsottavissa Ruutu.fi TÄÄLLÄ.

8 thoughts on “Toisenlaiset teiniäidit: Henna

 1. Henna ja rööki ..isi ja rööki.. lueppa mitä se paska tekee sikiölle ku ite ETTE tajua .. onneksi muutenkin Suomessa saa apua lapsen kanssa ku ite ete tuu pärjäämään.

  1. Hei! Ymmärrän huolesi ja näkökulmasi. 40min pituisesta Tv-ohjelmasta ei kuitenkaan kannata vetää johtopäätöksiä päähenkilöiden elämän onnistumisen suhteen. On niin helppo nähdä toisissa virheitä, mutta kukaanhan meistä ei ole tosiasiassa ole virheetön. Jokaisella vanhemmalla on omannäköiset kipukohtansa. Henna uskalsi upeasti kertoa tarinansa ja rikkoi tabuja tuoden avoimesti esiin pelkoja ja pahoinvointia. Teiniäitinä oleminen ei varmasti ole helpointa tässä yhteiskunnassa, minkä vuoksi he ansaitsisivatkin kaiken mahdollisen tuen – tämä hyväksytyksi tulemisen kokemus voisi sitten siirtyä voimavaraksi vanhemmuuteen. Jospa tupakointi on jonkinlaista ahdistuksen säätelyä, josta olisi helpompi luopua, jos ympäristö kannattelisi ja tukisi tiiviimmin, eikä sättisi ja syyllistäisi?

  2. Ei Jeesus onoa Sulla suppeakatseinen kupolin sisältö! Mielipide saa olla, mutta jos on varaa jakaa mielipiteitä, niin on varmasti taitoa opetella näkemään toisinkin. Toki tupakointi on sikiölle pahasta, mutta onko kuitenkin pahempi sttessitaso, kuin nikotiini vauvalle?. On.
   Ja syyt miksi Hennakin on polttanut, ovat sellaisia mistä sinulla tuskin on hajuakaan tuon kommenttisi perusteella.

   1. Mielipiteet herättävät tunteita, eikä niiden kanssa aina ole helppoa tulla toimeen. Parhaiten taitaa kuitenkin tulla kuulluksi erimielisyytensä suhteen, jos ilmaisussaan silti kykenee arvostamaan ja suomaan eri äänten ja näkökulmien olemassaoloa.

 2. Kiitos! Lea olet uskomattoman ihana ihminen ja ohjelma todella hyvä koska siinä tulee esille myös se toisenlainen nuoren teiniädin elämä. Totuushan ei pala tulessakaan. Hyvä että Henna puhui avoimesti vaikeuksistaan. Toivon että siitä ohjelmasta olisi apua toisenlaisille äideille koska ei todellakaan ole aina nuoren oma syytä minkälaiseen seuraan ajautuu.

  1. Kiitos! Ohjelma toimii mielestäni parhaimmillaan juurikin vertaistukena sekä kaikille erilaisia näkökulmia herättelevänä.

 3. Hienoa aivotyöskentelyä. On aina syytä tosiaan muistaa ettei kaikki ole sitä mille päällepäin vaikuttaa. Ihmiset kasvavat. Eikä pitäisi tuomita niin helposti vain oman ensivaikutelman perusteella näkemättä pintaa syvemmälle. Käsittelen samoja asioita blogissani http://www.maanantaikappale.com

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *