Toisenlaiset äidit: Vilma ja Jesse

Vilman ja Jessen jaksossa Toisenlaisissa äideissä nähtiin suloinen nuori äiti ja isä ja kovasti toivottu poikavauva. Ensimmäistä käyntiäni kuvatessa oli kaunis toukokuun päivä ja tuomet tuoksuivat valtavan voimakkaasti. Jaksosta ei oikein tule esille, mutta Vilma ja Jesse asuvat todella kauniilla paikalla Mikkelissä, rannassa Kenkäveroa vastapäätä.
Peiliselfie
Keskustelumme teemana oli yksinäisyyden kokemus raskausaikana. Se on riski vanhemmuudelle, sillä me tarvitsemme toisten tukea ja jakamista. Vanhemmuus on aivan erityinen, mullistava elämänvaihe, jolloin kaivataan vierelläkulkijoita, tukea ja neuvoja.
Pariskunnan välinen keskustelu ja asioiden jakaminen on tärkeää, ettei tunneyhteys katkea ja etteivät puolisot ala vetäytyä erilleen toisistaan. Ajatusten ja tunnekokemusten jakaminen lähentää paria ja luo turvallista perustaa lapsen vastaanottamiselle.

Juttelimme myös Vilman syömishäiriöstä, mutta siitä ei ollut mahtunut kohtausta mukaan. Anoreksian puhkeamiseen vaikuttaa monet tekijät: perinnöllisyys sekä elämäntilanteessa koettu stressi voi laukaista oireilun. Tyypillisesti nuoruusiän kehityshaasteetkin ovat vaikuttamassa. Ajatellaan, että kun on tunteita, joiden käsittely on vaikeaa, niin syömisen kontrolloinnilla pyritään ehkä ratkaisemaan niitä; se tuo helpotusta oloon.
Anoreksiassa sairaus tuottaa vääristyneen ruumiinkuvan ja poikkeavaa suhtautumista ruokaan. Se on ikään kuin psyykkinen häiriö, jolla on fyysiset seuraukset. Itsetunto ja omanarvontunne nojaa syömishäiriössä usein konkreettisiin tekoihin, kuten siihen, kuinka hyvin on onnistunut vähentämään syömistään. Silloin katkeaa yhteys omaan mielensisäiseen maailmaan ja tunteisiin.
Syömishäiriön tiedetään vaikuttavan hedelmällisyyteen. Liiallinen laihuus saa hormonitoiminnan epätasapainoon. Moni nuori nainen pelästyy tätä asiaa myöhemmin ja toivottu raskaaksi tuleminen koetaan erityisenä onnena, jossa saatetaan myös aiemmista peloista johtuen kokea korostunutta menettämisen pelkoa. Näin myös Vilmalla.
Kehon merkitys korostuu myös raskausaikana. On tärkeää pitää kehosta huolta ja pohtia raskausajan kehollisten muutosten merkitystä itselle. Hyvä kosketus tuottaa arvokkuuden ja kelpaamisen tunteita. Hieronta, silittely ja sylittely ovat korostuneen tärkeitä silloin!

Toiselle käynnille pääsin, kun Vilman ja Jessen vauva oli viiden viikon ikäinen.
Starttasimme kuvausryhmän kanssa liikkelle varhain aamulla. Minua nauratti auton ikkunaan päätyneet post-it-laput. TÄ4 tarkoittaa siis Toisenlaiset äidit 4. kausi. Vähänkö hienot brändi-teippaukset 😉
Villen ja Emmi-Sofian kanssa autoillen Mikkeliin.
Minua nauratti Villen auton ikkunaan jääneet laput. Olipa hienot ”teippaukset” Toisenlaiset äidit-tiimille!
Perillä oli aika harmaa päivä, mutta se ei haitannut, sillä suloinen ja hellyyttävä Ricky vei kaiken huomion. Ainoastaan asiantuntijahaastattelussa säästä tuli keskipiste. Jouduimme kuvaamaan katoksen alle, kun alkoi sataa ja tuulla oikein kunnolla. Kesken spiikin hameenhelmanikin lennähti äkisti aivan ylös. Koominen tilanne nauratti minua ihan älyttömästi ja kerran jos toisenkin jouduin ottamaan oman vastaukseni toimittajan kysymykseen alusta, kun alkoi hihityttää.
Harmaa päivä Mikkelissä. Vastarannalla näkyy Kenkävero.

Keskustelimme pariskunnan kanssa suhteen luomisesta vauvaan ja siitä aiheesta kirjoitin myös tämän viikon Vauva.fi-kolumninkin.

Kuvausraporttia

Kaikkea hyvää nuorelle perheelle toivottaen!
Vilman ja Jessen jakson voit katsoa Ruudusta TÄÄLLÄ.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *