Mikä avuksi kun lapsi nirsoilee ruokapöydässä? Haastatteluni Viiden jälkeen-ohjelmassa 14.11.23

MTV3 kutsui minut haastateltavaksi kivaan Viiden jälkeen-ohjelmaan kommentoimaan monille vanhemmille tuttuakin tutumpaa tilannetta: lasten nirsoilua ruokapöydässä. Mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä? Voit katsoa tuon vierailuni Katsomossa TÄÄLLÄ. Oma osuuteni alkaa noin 36 minuutin kohdalla.

Tässä muutama behind the scenes-kuva:

Lämpiössä tapasin artisti Bessin.

Ruokailun sujuvuuden osalta toivoisin kaikkiin perheisiin rentoutta ja säännöllisyyttä. Ruoka edustaa hoivaa ja välittämistä, ja ruokaillessa on mitä upein mahdollisuus virittyä siihen, mitä muilla on mielessään. Kattakaa pöytä oikeilla ruokailuvälineillä ja opetelkaa kohteliaita pöytätapoja yhdessä.

Nälän ja kylläisyyden tunteen säätelyn tueksi tarvitaan ehdottomasti säännölliset ruoka-ajat. Lapsen on hyvä antaa päättää, minkä verran hän syö. Sopivan pienten annosten kohdalla lapsi voi saada onnistumisen kokemuksen syötyään koko annoksen ja pyytää sitten itse lisää. Kylläisyyttä opetellaan tunnistamaan ja istutaan pöydässä sopiva aika (n. 20-30 minuuttia/ruokailu). Ilmapiiri on hyvä pitää kannustavana. Kehu lasta hyvistä pöytätavoista! Lapsen syömän ruoan määrään ei kuitenkaan tarvitse kiinnittää huomiota. Pöydässä keskitytään pääsääntöisesti syömiseen ja seurusteluun – jos lelut vievät huomion, ne voisi jättää pöydästä pois. Helposti niistä tulee hieman levotonta sirkusta, jolloin muilla ei enää ole mukavaa. Sen sijaan erilaisia leikkisiä tapoja olla yhdessä voi hyvin kokeilla. Yllätä lapsi: laita hassu hattu päähän kattamisen tai ruokailun ajaksi. Saat ilmapiiriin heti iloa ja hyvää mieltä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *