Oletko kuullut lapsiyrittäjyydestä?

Blogini on meinannut vähän nuupahtaa tässä kuussa, vaikka monta luonnostilassa olevaa tekstiä jo löytyykin. Verkkosivualustan päivitys toi nimittäin mukanaan uuden ärrrsyttävän erilaisen editorin, johon perehtyminen on tuntunut vastenmieliseltä aikasyöpöltä. Muutosvastarintaa ja vakavaa mielensäpahoittamista ilmassa! Huh, nyt kuitenkin sisukkaasti härkää sarvista ja haparoivin ottein uusia nappeja painelemaan. Tässä vihdoinkin tulee (voi kyllä olla että postauksen mobiiliasetukset ovat päin seiniä, please forgive me): 
Toimittaja Tuomas Hirvonen otti yhteyttä tehdessään Yle Uutisten verkkoon yrittäjänpäivälle 5.9. juttua lapsiyrittäjyydestä. Hänen näkökulmanaan oli avata 8- ja 10-vuotiaiden tubettajien Sofian ja Elinan kautta sitä, miten yrittäjyys on muuttunut Youtube-aikakaudella. Yrittäjyydestähän puhutaan nykyisin jo aivan tavallisena asiana, kun on alkanut käydä selväksi, että perinteisiä koko työuran kestäviä työsuhteita on tarjolla entistä vähemmän – ja on myös paljon nuoria, jotka eivät sellaisesta edes haaveile.
En ollut kuitenkaan koskaan kuullutkaan lapsiyrittäjyydestä, joten hetken aikaa nieleskelin ja mietin, mitä tähän pitäisi asiantuntijana sanoa. Aihetta pyöriteltyäni päädyin kuitenkin ajattelemaan, että tällaisiin haasteisiin lapsia voi kannustaa leikin ja hauskanpidon kautta. 
Juttu löytyy TÄÄLLÄ, check it out. 🙂 Omat kommenttini poimin artikkelista erikseen tähän alle:

Lapsen yrittäjyys voi olla lapselle ja hänen huoltajalleen monin tavoin hyödyllistä, lastenpsykologi Leea Mattila toteaa. Parhaimmillaan yrittäminen on yhteinen harrastus ja kivaa yhteistä tekemistä.

– Lapsen yrittäjyys voi olla lapselle ja hänen huoltajalleen monin tavoin hyödyllistä, lastenpsykologi Leea Mattila toteaa. Parhaimmillaan yrittäminen on yhteinen harrastus ja kivaa yhteistä tekemistä. Jaettu ilo vahvistaa suhdetta ja on hyväksi mielenterveydelle. 

Aikuisen tehtävänä on toimia kilpenä ”pahaa maailmaa” vastaan. Tähän kuuluu muun muassa se, että huoltaja huolehtii lapsen yksityisyyden suojasta. 

Mattila muistuttaa, että yrittämisen pitää olla lapsilähtöistä ja vanhemman on kuunneltava tarkkaan lapsen tunteita. Lapset ovat impulsiivisia ja innostus voi laantua hyvinkin nopeasti.

– Jos lapsi haluaa lopettaa, hänen pitäisi tulla kuulluksi.

Lastenpsykologi Leea Mattila
Leea Mattilan mukaan yritystoiminta kannattaa aloittaa suunnilleen kouluiässä, kun lapsen keskittymiskyky on ehtinyt kehittyä riittävästi.Niki Strbian

Lapsilla innostus voi myös joskus läikkyä yli. 

– Varmista, että lapsi saa tarpeeksi vapaa-aikaa, vaikka hän haluaisi touhuta, Mattila muistuttaa.

Mattila varoittaa, että jossain tapauksessa lapsi voi langeta niin sanottuun miellyttämisansaan, eli hän saattaa pyrkiä miellyttämään vanhempaansa ja jatkaa toimintaa, vaikka se ei tuntuisi hyvältä. 

– Lapsi haluaa ikään kuin tienata paikkansa.

Leea Mattilan mielestä on hyvä, että lasta kannustetaan ja hän saa palkkiota, mutta lapsen pitää tulla kuulluksi myös toisten puoliensa kautta.

– Saa olla laiska, tylsistynyt ja pahalla päällä. Ne pitää myös sallia. Ei tarvitse olla aina reipas.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *