Tietokirja: Teinin mieli – opi ymmärtämään nuorta. Lue lisää.

Psykologi Leea Stenvall logo

08/10/2021

Sisarkateudesta (HS: Lasten uutiset)

Leea Stenvall

Blogiarkisto

Tiesitkö, että Helsingin Sanomat julkaisee viikottain ilmestyviä Lasten uutisia? Minäpä en tiennyt, kunnes sieltä otettiin yhteyttä sisarkateus-aiheista haastattelua varten. Tähän olikin hurjan mukavaa tarttua! Olen itse asiassa aiemminkin antanut sisarkateuteen liittyviä haastatteluita vähän eri näkökulmista Meidän Perhe-lehdelle, Ylelle sekä Kodin Kuvalehdelle.

Lue Lasten uutisten juttu tästä alta, ole hyvä!

Kateus on normaali, mutta epämukava tunne. Kun se kohdistuu omaan sisarukseen, kyseessä on sisarkateus. Psykologi Leea Mattila avaa syyt tunteen takana ja antaa vinkit, miten sisarkateuden kanssa kannattaa toimia. 

Kuinka yleistä sisarkateus on?

”Kyseessä on yleinen tunne, joka kuuluu normaaliin elämään. Olisin enemmän huolissani sellaisesta, joka ei tunnista kateuteen liittyviä tunteita, kuin sellaisesta, joka tunnistaa niitä paljon. Varsinkin pienten lasten kohdalla sisarkateus on yleistä, koska mielen kehitys on kesken.”

Mistä sisarkateus voi johtua?

”Sisarkateuden ajatellaan kumpuavan kaipauksesta vanhemman ainutlaatuista rakkautta kohtaan. Lapsi tarvitsee selviytyäkseen hoivaa ja huolenpitoa. Lapsen pitää tuntea olevansa erityinen ja merkityksellinen. Sisaruksen syntymä saattaa tuntua lapselle uhalta. Lapsi voi miettiä, tulevatko hänen tarpeensa enää täytetyiksi ja jos ei, voiko hän olla siksi vaarassa. Tämä ei ole tietoinen ajatus vaan ennemminkin alitajunnan ohjaamaa.”

Miten tunne näkyy?

”Sisarkateuteen voi liittyä vähempiarvoisuuden ja huonommuuden tunnetta, mustasukkaisuutta ja pelkoa siitä, että menettää jotakin. Tunteet ovat käyttäytymistä ohjaava voima. Sisarkateus voi näkyä sisaruksen haukkumisena tai fyysisenä satuttamisena, kuten lyömisenä. Kouluikäisille tyypillistä on kilpailuvietti. Silloin kisaillaan vähän kaikesta: kuka ehtii ensimmäisenä ovelle, kuka syö ensimmäisenä ja niin edelleen. Joillain sisaruksilla se on lähes loputonta.”

Mitä keinoja kateuden käsittelyyn on?

”Tunteiden ilmaisemista on hyvä harjoitella vanhempien kanssa. Tunteista kannattaa puhua ja miettiä niille sanoja. Kun tunteita osaa sanoittaa, niiden ei tarvitse mennä käyttäytymiseen. Tunteista puhuminen ja niiden salliminen ovat tärkeitä asioita. Luovuus voi auttaa tunteiden käsittelyssä. Monet saavat apua piirtämisestä, siitä että laittavat tunteensa paperille. Myös muovailu voi toimia. Tunteiden käsittelyä voi tehdä myös satujen avulla. Satujen kautta voi eläytyä ja työstää tunnetta.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinua saattaisi kiinnostaa myös