Esittelenpäs tarkemmin Pikkujätti Järvenpään vastaanottoani. Se sijaitsee Järvenpään keskustassa Mannilantiellä, ns. Apteekin talon 3. kerroksessa. Juna-asema on parinsadan metrin päässä, ja myös parkkitilaa löytyy lähistöltä hyvin. Odotustilat on sisustettu kivasti ja lapsille löytyy leluja ja touhuttavaa. Henkilökunta on todella ystävällistä ja palvelualtista, ja kaikilla työntekijöillä on terveydenhuollon koulutus, eli myös vastaanoton ihmiset ovat päteviä ohjaamaan ja neuvomaan.
Otan asiakkaita täällä vastaan keskimäärin joka toinen tiistai-ilta. Aloitin Pikkujätin vastaanotot lokakuussa 2014. Sinä kesänä kollegani oli soittanut minulle ja pyytänyt minua tähän hommaan, kun oli itse muuttamassa toisaalle. Lähdin innoissani hänen jatkajakseen, enkä ole katunut!
Asiakkaitani ovat kaikenikäiset lapset ja nuoret sekä perheet ja vanhemmat.
Ensikäynnillä tapaan mielelläni molemmat vanhemmat ja lapsen yhdessä, tai ainakin toisen vanhemman lapsen kanssa. Käynnillä pohdimme tilannetta ja sen aiheuttajia, kuuntelen mitä on jo tehty ja mietimme, miten asiassa voisi edetä. Toisinaan lähetän perheen kotiin neuvojen kera, ja se riittää avaamaan solmun. Joskus tilanne vaatii useamman käynnin.
Osa lapsista käy myös säännöllisesti tukikäynneillä luonani jonkun jakson, esimerkiksi kerran kuussa tai kahden viikon välein. Silloin saatamme työskennellä erityisen tavoitteellisesti jonkun tietyn mieltä painavan asian parissa.
Yleistä on myös se, että vanhemmat varaavat ajan ilman lasta ja haluavat pohtia omaa vuorovaikutustaan ja suhdettaan lapsen kanssa.
Pikkujätissä olen laatinut myös tarvittavia kannanottoja, esimerkiksi avustajalausuntoja koulunkäyntiä tai päivähoidon erityisryhmää varten.
Tyypillisiä hoitamiani huolia Pikkujätissä ovat usein lapsen ahdistuneisuuteen tai mielialaan liittyvät asiat. Todella usein pohditaan lapsen pakko- tai paniikkioireita ja kehityksellisiin vaiheisiin liittyviä hankaluuksia. Myös koulukiusaamisen jättämät traumat ovat erittäin yleinen tulosyy.
Pikkujätissä tarjamme myös unikoulupalvelua yhdessä lastenlääkäri Anna Huhtalan kanssa. Tästä olenkin kirjoittanut aiemmin ihan erillisen postauksen.
Mikäli lapsen vanhemmat ovat eronneet ja heillä on yhteishuoltajuus, olisi lapsen psykologin käyntiin tärkeää olla molempien vanhempien suostumus. Tämä pohjautuu yhteishuoltajuuden olettamuksiin siitä, että vanhemmat yhdessä hoitavat lapsen terveydenhuoltoa. Itselleni se on myös ammattieettisesti tärkeää sikäli, että huoltoriitatilanteissa on syytä toimia erityisen tasapuolisesti. Lapsen etu ei välttämättä toteudu silloin, jos toinen vanhempi vastustaa käyntejä. Lojaliteettiristiriita ei mahdollista terapeuttista liittoutumista minun kanssani.
Olette lämpimästi tervetulleita tapaamaan minua matalalla kynnyksellä. Usein asioihin kannattaa tarttua ajoissa, kun huoli vasta nostelee päätään. Silloin puuttuminen on helpompaa ja tilannetta saa nopeammin käännettyä oikeille raiteille.
Vastaanottoaikani painottuvat myöhäisiin iltapäiviin ja iltoihin. Ajan voi näppärästi varata netissä. Jos et löydä omiin aikatauluihinne istuvaa vastaanottoaikaa, voit ottaa suoraan yhteyttä minuun, niin pyrin järjestämään sopivan ajan.
Lämpimiä ja aurinkoisia syyspäiviä toivotellen,
Leea