Toisenlaiset äidit: siunatussa tilassa olevat Satu ja Jimmy

Kun olin keväällä tuotantoyhtiö Aito Medialla palaverissa jossa kävimme läpi castingia, eli sarjaan valittavia perheitä, olin heti innoissani Jimmyn ja Sadun perheestä. Halusimme neloskaudelle nostaa enemmän esiin isien näkökulmaa, ja tässä sitä oli totisesti tarjolla. Satu oli puhelimessa hyvin iisin oloinen, ja pelkästään mielissään Jimmyn hössötyksistä. Jimmynkin kanssa kemiamme tuntuivat toimivan kivasti jo puhelun perusteella.
Jimmy on kirjoittanut netissä suosittua blogia nimeltä Siunatussa tilassa – raskaana olevan isän hormonipäiväkirja. Nyt blogiteksteistä on tulossa kirja, jännää!
Minä hyppäsin iloisena junaan Lapualle ja lähdin tapaamaan heitä!

Sadun ja Jimmyn kotona näkyi suloisesti melko kierroksille lähtenyt vauvan odotus! Nurkassa oli Jimmyn lapsuudesta peräisin oleva kehto sekä lapselle hankittuna retromallinen kolmipyöräinen. Pojan ensiauto on heillä myös jo odottamassa ajokortti-ikää 😉 Pöydällä oli Raamattu. Koko koti oli täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia yksityiskohtia.

Kuvasimme ulkona Jimmyn työpaikan eli seurakuntatalon takana. Kuvausryhmä asetteli meille puun alle pöydän ja tuolit. Ennenkuin istuimme alas, pöydälle tipahteli linnunkakkaa. Jep, puussa oli pesä ja lintuemo poikasiaan vartioimassa!
No, kamerat käyntiin, klaffi, ja jutustelu vauhtiin. Hyvin pian pöydälle tippui kuitenkin lisää kakkaa, mikä sekä nauratti, että hirvitti meitä. Oli aika suuri todennäköisyys, että lintuemo onnistuisi pommittamaan vielä jotakuta meistä kuvaustuokion aikana. Niinpä jouduimme siirtämään settingiä ja aloittamaan alusta.
Kävelykuvauksia otettaessa nauratti erityisesti, kun taustalla sattui juuri ajamaan traktori, Lapuan keskustassa! Jotenkin niin autenttista pohojalaasta.

kuva: Nelonen Media/Ville Sarvola

Jimmyn kanssa puhuttiin raskaan taustan vaikutuksista nykyhetkeen. Kyky käsitellä tunteita on psyykkisen hyvinvoinnin kulmakivi. Erityisen ratkaisevaa on kyky kohdata omat virheensä ja myöntää ne ja halukkuus korjata tulkintojaan. Itsemyötätunto, itselle anteeksiantaminen ja itsen hyväksyminen kaikkine puolineen on tärkeää, kun ponnistelee parempaa huomista kohti.
Ennen paluumatkaani oli aikaa käyskennellä Lapualla. Löytyi kukkakauppa nimeltä Kimppu Kivaa ja paikallinen hampurilaispaikka Roke Burger.

Toisella käynnillä tapasimme Lapualla kauniissa Nukkeruusu-kahvilassa. Siellä oli aivan ihana puutarha. Sääennuste näytti, että pian tulisi vettä, joten ulkokuvaus jännitti aika tavalla. Otimme riskin. Jos vettä alkaisi tulla, joutuisimme ottamaan kaikki alusta sisätiloissa. Selvisimme kuitenkin ihan kuivina loppuun saakka!
Sadun synnytys päättyi hätäsektioon ja tunnelma oli hyvin koskettava asiasta puhuessamme. Hän tuntui tyytyväiseltä keskusteluumme ja jälleen kerran koin, että vaikka teemme tv-sarjaa, on tässä usein ihan oikeastikin annettavaa näille perheille omasta ammattiroolista käsin. Tapaamisemme oli selvästi terapeuttinen ja kohtaava.

Ville tiiraa taivaalle: rupeaako satamaan vai selvitäänkö kuivina?

Emmi-Sofia asetteli meille paikat.

kuva: Nelonen Media/Ville Sarvola
Voi Aito-Iisakki! Hän köllötteli seurassamme tyytyväisenä, kun sai välillä maitotilkkasen.

Sain Jimmylta lahjaksi hänestä kirjoitetun teoksen Tästä poikki. Kirjan on kirjoittanut Päivi Rinne.
Luin kirjan aivan hotkaisemalla. Tarina tempaa mukaansa ja se on hyvin kirjoitettu. Välillä piti muistutella itseään, että tämä ei ole fiktiota, kaunokirjallisuutta, vaan elämänkerta. Jimmyn tausta ON hurja. Tajusin sen oikeastaan koko hurjuudessaan vasta tämän luettuani. Tykkäsin kirjasta valtavasti. Lukekaa tekin!
Kirjan kahlattuani oivalsin, että Jimmy on varmasti käsitellyt elämäntapahtumiaan kirjaprojektin kautta. Se on ollut hänelle terapeuttinen vaellus omaan historiaan. Kuten tähän jaksoon kirjoittamassani kolumnissanikin totean, oman elämän käsittely on eheyttävää ja raskaistakin tapahtumista voi sen voimalla toipua. Tämä on oma näkökulmani asiaan.  Jimmyä itseään tietysti kannattelee myös uskoontulo ja varmasti myös hyvä parisuhde.

Kirjaan sain tosi mieluisan omistuskirjoituksen: ”Leealle 18.7.2017 muistoksi antoisasta yhteistyöstä Toisenlaisten äitien kuvauksissa. Ps. Soot oikiasti viksu likka 🙂 Siunaten, Jimmy Huhtala”
Vaikka teen tässä sarjassa ihan oikeaa psykologin työtä,  ovat perinteiset asiakas-ammattilainen-roolit aika köykäiset moniin muihin työtilanteisiin verrattuna. Teemme yhdessä dokumenttia heidän elämästään. Perheistä tulee lyhyessä ajassa, syvällisistä aiheista keskusteltuamme tosi mukavia tuttavuuksia ja monesti olisi kiva vielä voida jatkaakin tutustumista.
Huhtalat kutsuivat minut Aito-Iisakin siunaustilaisuuteen. Olin kutsusta todella otettu, ja harmissani, etten päässyt osallistumaan. Kiitos vielä, Satu ja Jimmy! Kurvaan joku kerta vielä käymään sydämellistä perhettänne tapaamaan, kun liikun siellä Pohjanmaan suunnalla!
Jos Sadun ja Jimmyn jakso jäi sinulta näkemättä, katso se nyt Ruudussa TÄÄLLÄ!

EDIT. Kannattaa lukea myös Jimmyn oma behind the scenes-postaus!

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *